Wanneer is factoring zinvol?

Wanneer is factoring zinvol?

Factoring is een manier van betalen van facturen van afnemers en opdrachtgevers aan het MKB en aan zzp’ers. De factuur wordt door het factoring bedrijf direct na het indienen uitbetaald, zodat je als ondernemer niet maandenlang op je geld hoeft te wachten. Dat klinkt heel aantrekkelijk en dat is het natuurlijk ook. Maar toch is factoring niet voor alle ondernemers de beste oplossing. Het hangt sterk af van de aard van je werkzaamheden, de hoogte van je facturen en het aantal. Daarnaast is het van belang te weten dat factoring alleen kan voor facturen die je aan andere ondernemers stuurt en dus niet aan particulieren.

Hoe hoog zijn je facturen?

Om te beoordelen of factoring in jouw geval zinvol is, is het allereerst van belang te weten hoe hoog je facturen gemiddeld zijn en hoeveel je er verstuurt. Als je grote opdrachten aanneemt van duizenden euro’s of meer is er immers een heel andere situatie dan wanneer je een webwinkel hebt met slechts een paar honderd euro omzet per maand. Je moet namelijk weten dat het factoring bedrijf voor iedere factuur die je indient een fee in rekening brengt van enkele procenten van het factuurbedrag. Stel dat je een factuur hebt van 50 euro, en er wordt een fee van 5% berekend, dan kost je dat al een paar euro. Vervolgens krijg je ook nog eens gemiddeld 10% van de factuur niet direct uitbetaald maar pas nadat de debiteur heeft betaald. Het is de vraag of je die moeite moet nemen voor zo’n klein bedrag.

Hoe snel betalen je afnemers?

Misschien heb jij het geluk dat je afnemers altijd snel hun facturen betalen. Er zijn heus ondernemers die binnen 14 dagen hun facturen betalen. Daar kun je doorgaans best op wachten. Als je daarvoor kiest, betaal je ook geen fee en krijg je direct het volledige factuurbedrag op je rekening gestort. Factoring is dan voor jou niet echt zinvol. Zeker als het om maar een paar afnemers gaat voor wie je regelmatig werkt. Als het vertrouwen in je afnemers goed is dan is factoring voor jou wellicht niet aan de orde. Het is een ander verhaal als je grote opdrachten aanneemt waar veel van afhangt. Bedenk daarbij wel dat een factuur pas kan worden ingediend als de klus is afgerond. Het geldt dus niet voor het betalen van voorschotten. De hoogte van de factuur maakt daarbij in principe niet uit, al zijn er wel factoring bedrijven die een maximum hanteren voor facturen die kunnen worden voorgefinancierd.

Wil je de vrijheid hebben om te ondernemen?

Het belangrijkste voordeel van factoring is dat je je geen zorgen meer hoeft te maken over de betaling van je facturen. Je kunt namelijk in veel gevallen het complete debiteurenbeheer voor de facturen die je hebt aangeboden uit handen geven. Dus ook als de klant niet betaalt hoef jij niet achter het geld aan. Dat doet het factoringbedrijf voor je. Hier zijn uiteraard extra kosten aan verbonden die worden verrekend in de fee. Maar het voordeel is dat je zelf geen aanmaningen hoeft te sturen of een incassobureau in te schakelen.

Houd de verstandhouding met je klanten goed

Veel ondernemers vinden het lastig om hun klanten of opdrachtgevers aan een betaling te moeten herinneren. Zeker als er een goede verstandhouding met het desbetreffende bedrijf is. Door gebruik te maken van factoring in combinatie met debiteurenbeheer kun je dit uit handen geven. Je hoeft dan zelf niet te gaan bellen, mailen of brieven schrijven. Je kunt dit overlaten aan het de factoring maatschappij. Dit is een belangrijke reden waarom ondernemers er toch voor kiezen om van factoring gebruik te maken.

Factoring uitproberen

Bij veel factoring bedrijven kun je hun dienstverlening gratis of tegen een verlaagd tarief uitproberen. Dat is een ideale mogelijkheid om te ontdekken of je het een werkwijze vindt die bij jou en je bedrijf past. Als het je niet bevalt dan kun je de samenwerking simpelweg weer beëindigen. Het verdient aanbeveling om de dienstverlening en voorwaarden van verschillende factoring bedrijven te vergelijken alvorens je met één van hen in zee gaat. Lees de voorwaarden goed zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Stel vragen als iets je niet duidelijk is. Een goed factoring bedrijf is transparant over zijn dienstverlening.

Factoring Concurrent

Begin vandaag nog met factoring

Maak een gratis gesprek met onze experts