Factoring voor ZZP’ers

Factoring voor ZZP’ers

Nederland telt steeds meer ZZP’ers. Steeds meer mensen besluiten om ‘voor zichzelf’ te beginnen. Een mooi streven, maar je loopt als zelfstandige natuurlijk wel een risico. Want je bent vanaf nu afhankelijk van het moment waarop je facturen worden betaald. Zelf moet je natuurlijk ook aan je verplichtingen voldoen zoals je huur of hypotheek en de kosten van een kantoor, loods, leaseauto en misschien voorraden producten of materialen. Dat kan een hoop stress opleveren. Zeker omdat veel zakelijke afnemers een betalingstermijn van 30 of soms zelfs 60 dagen hanteren. In dat geval kan factoring voor ZZP’ers uitkomst bieden.

Wat houdt factoring voor zzp’ers in?

Als je als zzp’er kiest voor factoring dan worden je facturen direct uitbetaald door een factoring bedrijf. Je stuurt je factuur niet naar de klant maar uploadt of mailt de rekening voor factoring. Vervolgens wordt je factuur beoordeeld en in veel gevallen binnen een dag of enkele dagen uitbetaald. Het factoringbedrijf dient de rekening vervolgens namens jou in bij de afnemer en incasseert het bedrag. Dat klinkt heel positief en in veel opzichten is het dat ook. Maar er zitten wel een paar addertjes onder het gras.

Kosten van factoring

Factoring is niet gratis. Als je hiervoor kiest betaal je een fee die doorgaans enkele procenten van het factuurbedrag bedraagt. Dit is belangrijk om je te realiseren, want het is natuurlijk wel een flinke teleurstelling als je slechts een deel van je factuurbedrag overgemaakt krijgt. Ten eerste wordt er doorgaans 10% van de factuur achtergehouden. Dit bedrag krijg je pas betaald als de debiteur aan zijn betalingsverplichting heeft voldaan. Daarnaast betaal je dus over het factuurbedrag een fee, waarover je ook BTW betaalt. Deze is uiteraard aftrekbaar.

Wanneer is het voor mij lonend om van factoring gebruik te maken?

Factoring voor zzp’ers is doorgaans alleen lonend als je vaak grote opdrachten hebt waarvoor je één verzamelfactuur stuurt en als je werkt voor opdrachtgevers die er lange betalingstermijnen op na houden. Je kunt een factuur alleen indienen als de opdracht is afgerond of alle producten zijn geleverd. Met andere woorden er mag geen verplichting van jou aan de afnemer openstaan. Ook wordt de kredietwaardigheid van je debiteur gecontroleerd. Dit moet je als zelfstandige immers ook doen. Als jij levert aan een bedrijf dat niet kredietwaardig is dan zal het factoringbedrijf je factuur niet voldoen omdat dan het risico te groot is dat zij hun geld niet zullen ontvangen.

Is factoring alleen voor grote bedragen?

In principe maakt het niet uit hoe hoog het bedrag is wat je via factoring wilt laten betalen. Honderd euro kan voor de ene zzp’er een kleinigheid zijn en is voor de andere essentieel. Maar bedenk je wel dat je voor iedere factuur die je via factoring laat uitbetalen een fee betaalt. Het is dus verstandig om dit van tevoren goed af te wegen. Als het voor jou als ondernemer mogelijk is om te wachten tot je afnemer betaalt dan kun je daarvoor kiezen en je daardoor kosten besparen. Factoring geldt overigens alleen voor zakelijke klanten, je kunt dus geen facturen aan particulieren voor betaling aanbieden. Voor particulieren geldt doorgaans een korte betalingstermijn, waardoor het ook minder essentieel is om hiervoor van factoring gebruik te maken.

Het debiteurenbeheer volledig uitbesteden

Een voordeel van factoring voor zzp is dat je ook het debiteurenbeheer volledig kunt uitbesteden. Het grote voordeel is dat je zelf de debiteur niet hoeft te benaderen waardoor de verstandhouding niet onnodig wordt verstoord. Bovendien is je financiële risico veel kleiner omdat je een groot deel van het factuurbedrag direct bij het indienen van de factuur uitbetaald krijgt. Als je ervoor kiest om het debiteurenbeheer uit te besteden dan zal de factoring maatschappij als de betaling uitblijft en herinnering of aanmaning sturen en indien nodig een incassobureau of de deurwaarder inschakelen. Tot die tijd krijg je uiteraard het resterende bedrag van je factuur niet betaald omdat dit pas gebeurt na volledige betaling van je openstaande rekening. 

Gemakkelijker ondernemen met factoring voor zzp

Factoring voor zzp kan voordelen hebben als je vaak grote klussen doet waarvoor je flink moet investeren. Als je een factuur van een opdracht die is afgerond direct betaald krijgt kun je dat geld gebruiken om voor een volgende opdracht te investeren. Dit kan een belangrijke reden zijn om voor factoring voor zzp te kiezen. Lees altijd goed de voorwaarden die het factoringbedrijf hanteert zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Factoring Concurrent

Begin vandaag nog met factoring

Maak een gratis gesprek met onze experts